HTML

Szabad Száj

politika közlekedés akármi

Friss topikok

  • eßemfaßom meg áll: @hidroponi: 24.hu/belfold/2013/10/24/hamisitott-felvetellel-akartak-lejaratni-lazar-janost/ "A fe... (2018.04.16. 20:01) Miért szavaztunk a FIDESZ-re?
  • Oxy: Á propos, Cargo: ez lenne az első (és tán az 1etlen), amit visszaállamosítanék, már ha tényleg sze... (2010.01.25. 19:21) start-2

Linkblog

Gyorsan...

2010.06.25. 14:01 | Oxy | Szólj hozzá!

...amíg még lehet állami regisztráció nélkül blogolni!

Mert azt csiripelik a verebek, hogy a vérebek (nevezzük így) az internetes megjegyzésírásokat is valami őskőkori sajtótörvény hatálya alá akarják tenni.

Például most még meg lehet írni azt, hogy Fletó et. után bizony, OVI is elQrta, de alaposan! (Hmmm, hogy nincs devizahiteled? Megúsztad, vazze!)

Basszus, milyen ország ez, hogy itt mindenki mindent elszab?

De közben erről a MALÉV-es sundámbundámról egy Qrva szó sem esik.

Akik útban vannak, vagy nem tetszika pofájuk, azokat indoklás nélkül kirugják. Bár néha sejteni lehet, hogy miért is... Csakhogy így indoklás nélkül nem igazán igazi a példastatuálás.

Erős a gyanúm, hogy egy paternalista társadalom építésébe kezdett az ország (azaz a kormányzat). Pontosabban: visszaépítésébe.

Csakhogy ez a most kibontakozó paternalizmus csak a klientúra szintjén hasonlít a Kádár-korira. Biztos nem lesz hozzá olyan szociális ellátórendszer mellékelve mint akkor.

Hogy lesz akkor a "kádári kisemberek" gonsoskodási igénye kielégítve?

Szvsz 1989-90-ben az ország népe azért akart rendszert váltani, mert a nyugat-európai jóléti államok mintája lebegett "a zemberek" szeme előtt. Ami azóta történt, tökéletesen megmagyarázza a csalódást. Azt pedig senki se tudja a dabasi Nálcsi néninek megmagyarázni, hogy nem lehetett volna jobb.

Pedig a rendszerváltás nem ezért történt; mármithogy kapitalista jóléti állam alakuljon az államszoc. rendszer helyett. Hanem egyszerűen azért, mert az akkori gazdasági modell (fenn)tarthatatlan volt.

De ez a gazdaságtanban kevésbé járatosaknak úgy jött le, hogy ha egy éltetképesebb gazdaságmodellre (ti. piacgazdaság) térünk át, "akkor majd jobban fogunk élni".

Hát frászt. Csupán annyi történt, hogy a mai gazdaségszerkezet már sokkal több államadósságot kibír, mint amitől az 1989 előtti már csődbe ment volna.

Ez tény. Gondoljunk erre is, mielőtt szidni kezdjük az adósságállomány létrejöttében és felhalmozásában ludas politikusokat és más közreműködőket...

Mégsem tudjuk még a szociális minimum betartására szükséges summát sem előteremteni.

Most jöhetne az a kérdés, hogy akkor mi értelme volt az egésznek. Ezt majd egy másik blogbejegyzésben... vagy ide írt kommentre adott válaszban fejtem ki.

Visszetérve az eredeti gondolatmenetre: ha az Orbán-rendszerben nem lesz se demokrácia, se biztonság, akkor a tömegek újra csalódnak (azaz csalódottak maradnak), és a 14-es választásokon - borítékolhatóan - a Jobbik és a MaSzoP fognak birkózni egymással. Ha még le nem szalámizzák addig az ellenzéki pártokat. De ha igen, az izgi lesz...

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr822109425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása