HTML

Szabad Száj

politika közlekedés akármi

Friss topikok

  • eßemfaßom meg áll: @hidroponi: 24.hu/belfold/2013/10/24/hamisitott-felvetellel-akartak-lejaratni-lazar-janost/ "A fe... (2018.04.16. 20:01) Miért szavaztunk a FIDESZ-re?
  • Oxy: Á propos, Cargo: ez lenne az első (és tán az 1etlen), amit visszaállamosítanék, már ha tényleg sze... (2010.01.25. 19:21) start-2

Linkblog

Miért szavaztunk a FIDESZ-re?

2018.04.13. 11:34 | Oxy | 38 komment

1) A közvéleménykutató Csajgaröcsögén megkérdezi János bácsit:
- Kire szavazott Jani bá'?
- Hát a Fideszre.
- Miért?
- Há' hogy ne gyüjjenek azok a migráncsok!
- ... Járt már kínai étteremben?
- Hogy az istennyilába jártam vóna, há' sose vótam én Kínába'!
Először is, szeretnék minden (jogosan) frusztrált ellenzékit erről a helyről felszólítani, hogy hagyják abba a parasztozást és bunkózást, mert innen már csak egy lépés az, hogy "a haza nem lehet ellenzékben". Ismerős, ugye?
Fiatalabbak kedvéért mégis ideírom: Orbán Viktor mondta 2002-ben, miután kiderült, hogy pártja az akkori országgyűlési választást elveszítette.
Nálam akkor ezzel a mondattal ő hitelvesztett lett. Mint demokrata. Mert a demokrata a másik ember döntési jogát közügyekben (már ahol és amennyi jár neki) feltétel nélkül elfogadja. Ha valaki ugyanazt mondja a FIDESZ-szavazóra, amit akkor ők mondtak a ballibekre, az azt jelenti, hogy a csajgaröcsögei János bácsinak ezt az alkotmány alaptörvény által garantált jogát nem fogadja el. Azaz elköveti ugyanazt az antidemokrata hibát, mint Orbán.
Másrészt meg azért sem érdemes mondogatni, mert tényszerűen is csak részben igaz. A tipikus vérfideszes szavazó szerintem nem az aprófalusi csóringer, hanem a nagyközségi-városi hivatalnok vagy kis-közép-vállalkozó. Ha úgy tetszik középosztály (egy része), ha még úgyabb tetszik, kispolgár. Ennek taglalására majd lejjebb rátérek, ld. (3), (4).
Persze őbennük is, a falusi szegényekben és a balliberális-kozmopolita életfelfogású tömegekben is van egy közös: minél később szeretnének meghalni. De biztos nem mindegy nekik, hogyan.
Erre manapság két fő lehetőség ismert:
a) Kórházi félrekezelés (várakoztatás a sürgősségin, túl soká tart a váró lista, fertőzést szedsz össze stb.)
b) Egy sötét sikátorban, vagy akár a falu főutcáján fényes nappal egy migráncs a szívünkbe b...a a bicsakot.
Bár az utóbbi valószínűségét sokkal alacsonyabbnak tartom, de azt beismerem, hogy ez a részemről csak egy becslés, másnak pedig lehet egész más valószínűségű becslése. Teszem hozzá, a bicska ilyen célú használatához nem szükséges migráns(ok) jelenléte, más(ok) is megteszi(k).
Tudatában annak az összefüggésnek, hogy pénz mindig arra van, amire akarják, az egészségügy finanszírozása alapvetően politikai kérdés, és aki ezért az ágyban, párnák közötti (nemritkán valóban lassú és fájdalmas) halált véli szörnyűbbnek, az a kormánypolitikával lesz elégedetlen, és az ellenzékre szavaz.
Mások a bicskától félnek jobban, ezért a kormánypártra szavaznak.
Ismétlem, mindkét csoportnak joga van eldönteni, hogy melyik halálnemet tartja inkább kerülendőnek. A lényeg az, hogy mindkét csoport fő motivációja a biztonság.
Egyébként a bevándorlástól való félelem motívumai szerintem ennél mélyebbek, erre majd később visszatérek.
2) A Nagy Választóvonal sem Budapest határa, hanem, ha lehet egyáltalán földrajzi összefüggést felállítani, akkor a városok és községek határa. Nagyobb városban több volt az ellenzéki szavazó, kisebb városban kevesebb, falun még kevesebb. A választási térkép narancssárga vagy egyéb színe attól is függhetne, hogy a választókerületen belül mennyi az urbánus és rurális lakosság aránya. De mivel ezek határát úgy húzták meg, hogy összekeverjenek városi és vidéki területeket, majdnem minden narancssárga lett.
A politikai választóvonalnak pedig a Jobbik is a jobb oldalán van, ezt ne felejtsük el! (már ha van értelme egyáltalán még valami bal-jobb felosztásnak)
3) Véleménybuborékok. Ellenzéki szimpatizáns vagy? A szomszédod is? Mi a foglalkozása? Valami kisiparos? Nem kell akkor a fél falut/várost/járást megvesztegetnie, hogy űzhesse az ipart? Ha hatalomváltás lesz, lehet majd elölről kezdenie a lepaktálást az új hivatalnokokkal. Akkor ő most immár kit válasszon? És ha megkérdezed, hogy miért a FIDESZ-t, akkor ezeket beismerje? Ha csak nincs irántad valami extra nagy bizalma. Különben egyszerűbb letagadnia, mint magyarázkodnia.
(A másik lehetőségre, a Kubatov-lista-gyarapító szándékra már gondolni se merek.)
4) Az előbb említett külvárosi-kertvárosi-kisvárosi-nagyközségi autószerelőkön és műkörmösökön kívül van itt más is.
Valamikor 1980 táján beszélgettem egy kollégámmal, aki egy akkor 50 körüli, bevallottan konzervatív felfogású, vallásos katolikus, művelt és tanult informatikus volt, és szóba került az ősi kérdés, hogy a kapitalizmus vagy a szocializmus-e a jobb dolog. Abban egyetértettünk, ha Magyarországon a kapitalizmus megmaradhatott volna, akkor közel olyan fejlettek volnánk, mint Ausztria. De - mondtam én - akkor munkanélküliség is lenne (utalnék most a fent már említett biztonságra mint politikai szempontra avagy célkitűzésre). Erre beszélgetőpartnerem azt felelte: "Aki [Nyugat-Európában] akar dolgozni, az talál munkát". (sic)
Ezt nemigen hittem már akkor sem, de ami a lényeg: művelt informatikus, nem holmi médiaárnyékolt területen éldegélő szántóvető, vagy feltörekvő jómódú kisvállalkozó.
(Az egy másik dolog, hogy a rendszerváltás módszerváltás óta eltelt időben a mai magyar valóság mintha az én kételyeimet igazolná.)
De nincs messze ez attól, hogy "Akinek nincs semmije, az annyit is ér".
Pár évvel később egy folyóiratcikkben (magyar nyelvű nyugatnémet kiadás, ámbár nem volt betiltva) olvastam az akkor NSZK-beli szoc-segély-rendszerről. Abban az állt, hogy munkanélküli-segély csak egy évig jár, utána nagyon rossz lesz, mert a segély helyett csak "munkanélküli-pénzt" kapnak, ami az utolsó fizu 50 százaléka. Nem tévedés, ötven! És most vessük össze a mai magyar átlagbér 50 %-át a legendás 22800 forinttal! Na ugye?
Ja, hogy aki lúzer, az haljon éhen? A feltétel nélküli alapjövedelem f...ság?
Nem veszem biztosra, hogy hajdani informatikus kollégám adott esetben megtagadta volna a szolidaritást egyes rászorulóktól, ha valaki diszkréten az orra alá dörgöli bajukat. De az ilyen "biztos talál munkát" kijelentés ideológia lehet azoknak, akiknek Lázár János előbb idézett szavai bejönnek, és bizony sokan gondolkodnak így. Nekik a szociálliberális duma csak "szociális demagógia", és ezért idegesítő.
5) A német társadalom már 100 évvel ezelőtt is a világon az egyik legcivilizáltabb, legkulturáltabb és legpolgárosultabb volt. És aztán 1933-ban mire is szavaztak?
Igen, azt is egy gazdasági válság előzte meg, és még nem volt vége. Ha a németek akkor úgy, akkor mi, magyarok most miért máshogy? Ja, hogy a nácizmus történetéből levonható lenne bizonyos tapasztalat? Merthogy a történelem az élet tanítómestere volna ugyebár... Mit számít? Történtek errefelé másféle tapasztalni valók is. Bőven. És adjuk ehhez hozzá még azt, hogy "annyit is ér", meg hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is"! Az eredmény a FIDESZ politikája illetve az ahhoz való vonzódás.
6) Az előbb ígértem, hogy a migráncspara - szigorúan csak szerintem létező - mélyebb okaiba is belemegyek.
Előrebocsátom, nem vágyok történészi babérokra, ezért csak olyan dolgokat írok le, amik többé-kevésbé mindenki, de legalább is sokak számára közismertek.
A kulcsszó: Trianon. Vagy inkább Trianon-II.
A mese szerint 895-ben jöttek a honfoglalók, és betelepültek a lakatlan Kárpát-medencébe. A lovasnomádok a hegyes-völgyes területeket kihagyták, ahova aztán más népek települtek (bocs: amelyeket más népek teleszültek), szép lassan megváltoztatva ezzel hazánk etnoföldrajzi arculatát.
A valóságban éltek itt más népek, bár ezek nem alkottak szervezett államokat (a Dunántúl volt egyedül valami frank őrgrófság vagy hűbéresség). Mindennek ellenére nem nevezném gyarmatosításnak a honfoglalást, mert nem az Etelközi Nagy Magyar Birodalomhoz csatolták valami külbirtokként, hanem az etelközi hazát felhagyva költöztek (avagy migráltak) ide. A magyarok a síkságokon telepedtek meg, később az ott élő más népek (jászok, avarok, szlávok stb.) a magyarságba asszimilálódtak. A hegységek ritkán lakottak voltak, de oda magyarok nem települvén, az asszimiláció nem, vagy csak sokkal lassabban zajlott le.
De mindegy melyik változat az igaz, a lényeg, hogy később a románok, ruszinok és szlovákok az alig lakott hegyvidékeken találtak helyet, és ott zárványt alkotva túléltek, miközben a besenyők és a kunok lovasnomádok lévén az Alföldre mentek, és később a magyarságba olvadtak.
Na de azok a hegyilakók... (+ később a nem hegylakó szerbek) mit is tettek? Bevándoroltak, hogy aztán a XX. század elején kiszakadjanak a Magyar Haza testéből. Bár migrálásuk idején aligha volt ilyen szándékuk, de a migráció és a jóval későbbi szeparatizmus között látható az összefüggés - még hacsak annyi is, hogy ha nem telepedtek volna oda, akkor nem lett volna kiknek elszakadniuk.
A félelem tárgya tehát az, hogy ezek a mostani migránsok, ha itt letelepedhetnek, akkor előbb-utóbb zárványokat képeznek, és pár évtized vagy évszázad múlva ki akarnak válni az országból. Ezt alá is támasztják olyan eltúlzott nyugat-európai példákkal, hogy ott már mecsetek és iszlám iskolák vannak.
Bár arab nyelvű szomszédos ország nincsen, de egy Boszniai-Szlavóniai Iszlám Köztársaság simán elképzelhető a térképen, magába foglalva Horvátország keleti felét és a Dél-Dunántúl egyes részeit.

Sokáig hittem azt, hogy a FIDESZ propagandája csak "kóbor apácák megtévesztésére" szolgál, és akként eredményes. De már rájöttem, hogy a párt politizálási stílusa (nem csak propagandája) a magyar társadalom jelentős része mentalitásának nagyon is megfelel. Az ő felfogásukkal, világnézetükkel, történelmi tapasztalataikkal nagyon is egybevág, amit és ahogyan a FIDESZ beszél. Vagyis ez az ő politikájuk. Bár a FIDESZ, ha szigorúan csak a szavazatok számát nézzük, éppen hogy csak kisebbségben maradt, de ha a Jobbikra leadott szavazatokat is hozzá vesszük, akkor már az eredmény kirajzolja a többséget. (És a Jobbiktól a FIDESZ-hez is előfordulhatott átszavazás, megelőzendő hogy valami ballibsi vigye a választókerületet.)
Ezek közül igazán csak azokra szabad haragudni, akik maguk is a nómenklatúra tagjai, vagy akik jómódúak de igénytelenek (megvan a kábeles vagy tányéros tévéjük, van jó internetjük), és maximum szappanoperákat néznek, illetve a Facebookon lógnak a saját véleménybuborékukban.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr1213831630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2018.04.14. 18:40:50

A kérdésnek igy van igazán értelme: miért nem szavaztunk a fideszre? Kitől várunk jobbat és milyen alapon? A nagy elqrótól? a kishiján már alig létező maszoptól? az 5%ért küzdő elempétől? a gittnélküli gittgelyet momentumtól? az arab, török, zsidü, náci, balos-jobbos jobbiktól?

M_R 2018.04.14. 20:28:16

@Kivlov: Te helyből vagy ekkora tahó, vagy nekifutásból?

Hívő hitetlen 2018.04.14. 20:44:44

Már késő, Lukácsi Katalin megismételte a tüntetésen, hogy a haza nem lehet ellenzékben.

Kivlov 2018.04.14. 20:54:49

@M_R:
anyádról rugaszkodtam el.
A kérdéseim pedig e leglényegesebbek. Nem az a kérdés, h most jó-e. Hanem az, hogy valaki mással lehet-e jobb...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.04.14. 22:22:16

Egy éve többen pedzegették, nem először, hogy mégiscsak kellene valami beugró a szavazási joghoz, nem jó az, ha minden állampolgárnak automatikusan jár. Természetesen az volt erre a liberálisok válasza, hogy az antidemokratikus, ebből állítólag egyenesen következő módon szó sem lehet róla. Most, a választások előtt tartotta magát a hit, hogy a sok szavazó az ellenzéknek jó. Nem tudom, hogy a két dolog között összefüggést sejteni túlzó rosszmájúságról árulkodna-e. Most mindenesetre jó sokan szavaztak, a liberálisok hatalmas zakót kaptak, és azóta minden liberális hangoskodó azzal foglalkozik, hogy az átlagos választó milyen buta, és csakis ennek a következménye az, hogy elbukott a szabadság, és mind meghalunk. A logika sosem volt a liberálisok erős oldala, ezt már alaposan megfigyelhettük az elmúlt években.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.14. 22:48:38

Hát igen,sajnos a népet egyelőre nem tudjátok leváltani,de dolgoztok rajta..:)

Európai téridő 2018.04.14. 22:54:15

A hódító törökök és a szintén hódító Habsburgok etnikai tisztogatásait, betelpítési-befogadási politikájukat valahogy kifelejtetted a történészkedő mesketédből. Ajánlom, hogy ennek azért nézzél utána!

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.14. 23:08:49

Miért gondolja bárki is,hogy csajgaröcsögei Jani bá' migráncsok nélkül a Moentumra,az Lmp-re vagy a Dk-ra szavazott volna? Ja ,hogy az lett volna a jó,ha Jani bá' el se megy..Értem.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.14. 23:10:48

@Hívő hitetlen: Nincs szánalmasabb lény a világon a politikai prostituáltnál..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.14. 23:21:56

Rendkívül fals dolog a világtörtélem népvándorlásait,betelepüléseit azonosként tekinteni.A magyar törzsek 9. sz. végétől fegyverrel szerezték meg a fennhatóságot a Kárpát-medence fölött, nem pedig ny-európai nagyárosokba települtek segélyért kuncsorogva,kihasználva a helyiek ostobaságát,mint manapság.Ezenkívül asszimlálták a meghódítottakat,amit az is mutat,hogya magyar nyelv fennmatadt,míg pl. a normann vikingek elfranciásodtak

ArriMedes 2018.04.14. 23:29:59

94-ben ünnepelt a maszopszadi, dühöngött a fidesz.
a vidék sok szempontból jobbos volt akkor is, de még lett volna esély, a vidék megértése és megnyerése sok munka, maszopszadi nem végezte le a fidesz igen, úgy-ahogy.
06-ig ki lehetett tartani, tovább nem, fidesz ill. fidesz/miép-gyerek jobbik uralja a vidéket
és igen, sokaknak megfelel vagy kevésbé taszító mint mondjuk egy liberális párt lenne
de számít az is, hogy fideszjobbik érdemben van jelen a vidéken, emezek meg nem nagyon.
pedig 94 már negyedszázada volt, nem tegnap

FIZETEK hogy védhessem az Orbán kormányt. 2018.04.15. 01:55:59

'Miért szavaztunk a FIDESZ-re?"

Szeretem Orban Viktort, a tobbi nem erdekel.

arabok balrol 2018.04.15. 02:28:37

Én azért szavaztam a Fidexre, hogy szünnyön meg a Barátokközt!

És a koRUPció

-JzK- 2018.04.15. 03:00:38

Az választók 85%-a nem az MSZP-re szavazott, a választók 95%-a nem a DK-ra, 93%-a nem az LMP-re... ezt így le lehet folytatni. Ismertek voltak a játékszabályok a választások előtt, ők ezt elfogadták azzal, hogy elindultak. Vesztettek, most meg sipákolnak.

Mit mondtak a balosok 2006-ban a Kossuth térieknek? Hogy nyugodjatok bele, majd 4 év múlva próbálkozhattok. Paff.

Ha elindulsz egy versenyen, akkor az elindulás tényével elfogadod a játékszabályokat. Ha pályára lépsz, mint focista, elfogadod a FIFA által megalkotott szabályokat. Ha tudod, hogy meg van bundázva, nem lépsz pályára. Ha nem tudod elfogadni a játékszabályokat, nem indulsz el a versenyen.

Puzsér véleménye a választásról: www.youtube.com/watch?v=SEcWlgvd33I érdemes lenne megfontolni hisztizés helyett. Ha nyerni akartok, akkor nagyon rossz úton jártok. Ez egy ötéves tempója, miután kikap aputól sakkban, kifakad, lesöpri a táblát, "EZ CSAJÁÁS!!". Ja, meg biztos nyerő stratégia a Brexit meg Trump megválasztása óta az ellenfél szavazóinak sértegetése. Vidéki, meg proli, meg nyugdíjas. Biztos az ilyen ember legközelebb rátok fog szavazni, hogy bekerülhessen ebbe az elitklubba. Ja, úgyse fog.

Érdemes lenne 2002 és 2010 közti balos véleményvezérek szavait fellapozni, emlékszem jól, hogy Lendvai Ildikó hogy aggódott, hogy jaj Orbán "utcára viszi a politikát", akkor még a baloldal volt a "csendes többség", és Orbán volt a gaz ugribugri, aki nem akarja tudomásul venni az eredményt. Hídlezárás is lesz?

Tóta W. írja 2006-ban:

"Demokráciában nincs forradalom. Választás van. Ha valami nem tetszik, akkor nem az a módi, hogy felborítjuk a villamost, hanem elmegyünk szavazni. Aki itt felborítja a villamost, lezárja a hidat meg felborogatja a kukát, az nem forradalmár, hanem bűnöző, huligán, söpredék. Működő demokráciában az ilyennek baja eshet. Ha mégis sikerrel jár, akkor meg puccsista, akit illik lebombázni. Persze elképzelhető annyira hülye puccsista, akit nem kell bombázni, mert magától nekimegy a holnap üvegajtajának, és felkenődik rá, mint egy krumplibogár.

Fogsz kapni egy szép nagy szavazólapot. Megkeresed rajta a gazdit - Isten ajándékát -, beikszeled, és húzol haza. Szépen kivárod a végeredményt, aztán vagy csóválod a farkad boldogan, hogy mégis tiéd a gondnoki állás a székházban, vagy tudomásul veszed, hogy bukta. Utána még ki lehet menni az utcára örvendeni vagy búslakodni, újabb síkidomokat alakítani, egy kis dombra lecsücsülni."

index.hu/velemeny/glossza/puccser/

Az értékelhető listás szavazatok, ha levesszük a be nem jutott pártokat, egymás közti arányban számolva

Fidesz: 53,72%
Jobbik: 20,33%
MSZP-P: 12,88%
LMP: 7,24%
DK: 5,82%

Tehát egy tisztán arányos rendszerben is 107 parlamenti mandátuma lenne a Fidesznek, amely abszolút többséget jelent a 199 fős parlamentben.

g7.24.hu/allam/20180411/az-adatokbol-ugy-tunik-nem-tortent-rendszerszeru-valasztasi-csalas-vasarnap/

index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/13/csalasgyanu_valasztas_statisztika/

A határon túli magyarok szavati jogának megvonását csak azzal a feltétellel és csak azon az alapon tudnám elfogadni, ha egyúttal kizárnánk mindenkit, aki nem adózik ide: segélyből-családi pótlékból élő inaktívak, nyugdíjasok, Londonban mosogató bölcsészek, egyetemi előadások helyett romkocsmában üldögélő, ráérő laza egyetemisták. Mondjuk csak az szavazzon, aki évente legalább 500e forintot befizet a magyar államnak jövedelemadóként, akár SZJA, akár KATA, akár osztalékadó, stb. formájában. Nem sokat mondtam, hamar lemenne az aktív választójoggal rendelkező emberek száma úgy két-hárommillió emberre, de legalább csak azok szavaznának, akinek a tárcájából megy a buli. Biztos vagy benne, egy ezen választói kör esetében többsége lenne a ballibnek? Hát én erről nem vagyok meggyőződve.
Minden más esetben ez sima gyurcsányista huszonhárommilliórománozós alapon működik.

Pl. a segélyből-családi pótlékból élő inaktívak konkrétan kárt okoznak ennek az országnak, hiába érvelnek azzal, hogy de ÁFA-t viszont fizetnek, ha maga a teljes bevételük az államtól van. Ha én adok neked 100 forintot és te 27-et visszaadsz, akkor te nálam még mindig 73 forint mínuszban vagy. A határon túliak viszont ugyan nem fizetnek ide adót, tb-t, de nem is kapnak a magyar államtól se segélyt, se családi pótlékot, se gyes-t, se nyugdíjat, tehát nekik konkrétan nulla az egyenlegük, az állam által eltartottaknak meg mínusz hetvenhárom.

Ha valóban úgy gondolták az ellenzéki pártok, hogy a választás nem megnyerhető méghozzá azért nem, mert nem szabad, nem tisztességes a választás szabályzata, miért indult el kétszer is rajta (14-ben is ezen törvény alapján zajlott a választás)? Akkor bojkottot kellett volna hirdetni, és felhívni a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét, hogy héé, egyetlen ellenzéki párt sem indult a választáson, 100%-ot a kormánypárt kap. Végül kénytelen lett volna tárgyalni végül, mert nem engedhet meg ilyen bélyeget.

-JzK- 2018.04.15. 03:35:47

Vegyük innen az adatokat, aztán át az Excelbe: valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/orszlist.html

Összesen érkezett 5.731.821 db listás szavazat, ebben benne van minden nemzetiségi lista (37.532 db), kamupárt listájára adott szavazat, továbbá olyan pártok, amik nem érték el a bejutási küszöböt, stb. Ezeket le kell vonni, és csak azokat a listás szavazatokat alapul venni, amelyek a bejutási küszöböt megugrott pártokra érkeztek. Öt darab ilyen párt van: Fidesz, Jobbik, MSZP, LMP, DK. Erre az öt darab pártra érkezett összesen 5.311.970 db szavazat, úgy hogy az összes érvényes listás szavazatból levontuk a nemzetiségi listás szavazatokat, valamint összesen 382.319 darab olyan szavazatot, amely annak következtében elveszett, hogy ezek a pártok nem érték el a bejutási küszöböt, amely minden országban van. Az elveszett szavazatok közel 82%-a Kétfarkúakra, a Momentumra vagy az Együttre érkezett. Nyilvánvalóan kamupártok összesen 35.130 listás szavazatot kaptak - ez az elbukó szavazatok 9,19%-a.

Lássuk hogyan alakulnak a pártlisták egymás közti szavazati arányai a bejutó pártok közül:

Fidesz: 53,17%
Jobbik: 20,57%
MSZP: 12,85%
LMP: 7,61%
DK: 5,80%

Egy tisztán arányos választási rendszerben, olyanban, mint pl. Hollandiában van, mandátum kiosztás szempontjából ez a következőt eredményezné:

Fidesz: 106
Jobbik: 41
MSZP: 26
LMP: 15
DK: 11

Ezzel a 106 képviselővel a Fidesz egy holland típusú rendszerben is kényelmes abszolút többséget élvezne a 199 fős parlamentben, és csak a Jobbikkal karöltve lehetne kétharmada.

Ekrü 2018.04.15. 07:56:55

1)
"- Há' hogy ne gyüjjenek azok a migráncsok!
- ... Járt már kínai étteremben?
- Hogy az istennyilába jártam vóna, há' sose vótam én Kínába'!"-Eddig olvastam.Ebben benne van ,hogy az úgynevezett balliberális elit mennyire nem ismeri és mennyire lenézi a vidéki embereket annak ellenére ,hogy azok szavazata persze azért kéne neki.Hát van egy rossz hírem.Ameddig ez a szemlélet nem változik,addig veszíteni fogtok.

midnightcoder2 2018.04.15. 08:44:14

Ez a szavazás szépen megmutatta, hogy a "demokratikus" ellenzék még annyira sem demokratikus mint Orbán. A demokrácia minimuma ugyanis az, hogy ha elindulunk egy választáson, és netán veszítünk, akkor elfogadjuk hogy a többség így döntött, és legfeljebb azon tépelődünk, hogy hol is rontottuk el. Mert azért lenne min.

Ehelyett sok-sok balfék post születik, hogy milyen primitív bunkó is a magyar nép, de különösen a másik oldalra szavazók, hogy nem a demokrata übermenschre szavazott. Lehet ilyet csinálni elvtársak, csak két baj van vele: egyrészt kontraproduktív, másrészt nem annyira elegáns, szépen megmutatja, hogy az öltöny alatt 30 év után is ott a pufajka.

röf 2018.04.15. 09:25:01

Nem listáztam, hányadik ilyen cikk az Indexen....
Uncsi a nemlibbant szavazók lehülyézése.
Ti, akik új választást követeltek a tegnapi nagyon demokratikus csürhevonuláson. Ja...
Szerencsére a rendőrök higgadtak maradtak.
Gyurcsány Szepi megmondta: el lehet innen menni, avagy tüntessetek nyugodtan, majd megunjátok és hazamentek.

VT Man 2018.04.15. 09:45:46

@röf:
A legnagyobb vicc, hogy a "demokratikus ellenzék" a választások után új választásokat követel (mert nem õk nyertek).

Ja, és persze új szabályokkal.

Tenkes Kapitánya 2018.04.15. 09:53:39

a panelprolik még így is beszavaztak pár luxusbaloldali hazaárulót

arturdent 2018.04.15. 11:16:21

Üdv!
Azért szavaztak a legtöbben a fideszre mert az ellenzék vállalhatatlan, főleg a DK és az Mszp, egész egyszerűen számomra elképzelhetetlen lett volna egy sikeres koalició összehozása, és épeszű ember ebben a világban nem kíván politikai káoszt az országának. Igen nagyon gáz volt a migráncsozás én is nagyon gondolkodtam a kétfarkún, de hogy Mszp-DK soha az biztos.

Roan 2018.04.15. 11:21:56

@Androsz: Egy éve a jobbosok pedzegették, mégiscsak kellene valami beugró a szavazási joghoz, nem jó az, ha minden állampolgárnak automatikusan jár Most mindenesetre jó sokan szavaztak, a liberálisok hatalmas zakót kaptak, és azóta a jobbosok levették a témát napirendről, örülnek, hogy ennyien szavaztak. A logika sosem volt a jobbosok erős oldala, ezt már alaposan megfigyelhettük az elmúlt években.

Roan 2018.04.15. 11:27:54

@midnightcoder2: "A demokrácia minimuma ugyanis az, hogy ha elindulunk egy választáson, és netán veszítünk, akkor elfogadjuk hogy a többség így döntött, és legfeljebb azon tépelődünk, hogy hol is rontottuk el." - mondjuk én még emlékszem arra, mikor az Erzsébet hidat előzetes bejelentés nélkül lezárták a tüntetők, a szavazatok újraszámlálását követelve. Ezek szerint mindkét oldalon vannak ilyen és olyan emberek
is, fölösleges az általánosítás.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.15. 11:42:57

@VT Man: Nyugodtan meg lehetne tartani, még nagyobb többséggel nyerne a Fidesz. Az emberek jobban szeretik a stabilitást, mint a zűrzavart..

Piszkos Freud 2018.04.15. 12:38:26

@Kivlov: lehet, hogy Kivlov stílusa kiakasztó (akár prosztó), de a kérdése teljesen helyénvaló.

Péter51 2018.04.15. 12:47:43

Annyi igaz,hogy a maszop/dk halálán van és el kell tünjön.
A Momentum párt el fogja vinni a balos fiatalokat 2022-ben.
Bekerül a parlamentbe a MASZOP/DK szavazatok terhére.
A jobbiknak vége G.Lali nélkül.Az LMP minimum kettészakad.
Csak a Fidesz fog nyerni,ha nem lesz gazdasági világválság.

Péter51 2018.04.15. 12:52:27

Ja és még valami blogoló úr:
Bírósági itélet mondja ki,hogy a felemlegetett mondás:"Akinek nincs semmije,az annyit ér"-az nem igaz,az egy hamisan összevágott hazugság egy beszéd szövegéből.
Persze ez a te nagyon nyitott és széleskörű világodig nem jutott el.
Sose fogtok egyről kettőre jutni ti,akik minket vádoltok infohiánnyal,tudatlansággal,közben pedig FOGALMATOK sincs a másik oldal igazságairól,tényeiről.

nemecsekerno_007 2018.04.15. 13:19:59

@Androsz: Hát ezek inkább munkanélküli bölcsészek, nem liberális értelmiség. Azt hiszik a logika valami fasisztoid maradvány. A kormány inkább liberális mint ők, klasszikus értelemben.

m54 2018.04.15. 13:21:41

" innen már csak egy lépés az, hogy "a haza nem lehet ellenzékben". Ismerős, ugye?
Fiatalabbak kedvéért mégis ideírom: Orbán Viktor mondta 2002-ben, miután kiderült, hogy pártja az akkori országgyűlési választást elveszítette.
Nálam akkor ezzel a mondattal ő hitelvesztett lett. Mint demokrata. "

Ostoba vagy poszter! Íme az a bizonyos szöveg:

"...A polgári Magyarország nem ennek az országnak az egyik kisebb vagy nagyobb része. A polgári Magyarország az egész. A polgári Magyarország az, amit az emberek polgárként tesznek kormányoktól függetlenül. Néha könnyebb, néha nehezebb ezen az egy Magyarországon élni és szolgálni, de ez a helyünk. Innen nem megyünk el. Itt maradunk. Haza akkor is van, ha idegen hatalmak befolyása alá kerül, ha tatár, ha török dúl. Haza akkor is van, ha történelmi viharok rázzák. Haza akkor is van, ha nem a miénk a kormányzati felelősség. A haza nem egyszerűen politika, hanem az életünk. Meglehet, pártjaink és képviselőink az országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk és nem is lehetünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben. Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait. Még egyszer: nem az a fontos, hogy mi hozzuk a jó döntéseket, hanem, hogy jó döntések szülessenek. Ezért, még ha vannak is intő jelek, és tudjuk, amit tudunk, a most alakuló kormányt és pártjaikat nem múltjuk, hanem tetteik alapján fogjuk és akarjuk megítélni..."

Venesz 2018.04.15. 14:48:22

@-JzK-: Két cenzusról írtál. Az egyik az iskolázottsági cenzus, ami természetesen nincs és demokráciában nem is kívánatos. A Horthy-rendszerben hat elemi kellett a választójoghoz. Most már annyi sem kell.
A másik, amit írsz, hogy csak az szavazhasson, aki itt adózik. Ez elfogadható. Mert aki nem ebben az országban él, hanem Romániában, vagy Angliában, az valóban nem itt adózik. De te csak azokat számítod adófizetőknek, akik évi 500 ezer Szja-t fizetnek. Tudjál róla, hogy a nyugdíjasok és a segélyből élők is fizetnek adót. Minden vásárlásuk során kemény ÁFÁt fizetnek meg, bár lehet, hogy nem kerül be az államkasszába az egész, de ez már más kérdés.
Tehát: aki itt él, az mind itt fizeti az adót és mindenki fizeti.
Arról nem beszélve, ha csak bizonyos jövedelmi határ felett adnál választójogot, az visszavezetne a feudalizmusba.
Igaz, ismert az a mondás, hogy mindenki annyit ér, amennyije van.
Aki szegény, az már ne is szavazzon?

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2018.04.15. 15:22:55

Az egyes embereket az is minősíti, hogy kinél mikor vált hiteltelenné a fidesz-bűnszervezet. És persze, hogy mitől. Nálam legkésőbb 1998-ban, amikor kiderült az 1995-ös Josip Tot, Kaya Ibrahim ügy. Amiből ugye egyértelműen kiderült, hogy a fidesz tulajdonképpen, és főleg nem is politikai párt, hanem egy tolvajbanda.

És hát, bocs, hogy nem a blogposztra reagálok. El sem olvastam, csak az elejét. Kurvára érdektelen már, hogy ki miért szavaz a fidesz-bűnszervezetre. A lényeg itt az, hogy diktatúrát nem lehet választáson leváltani. Vagy forradalom, népfelkelés kell, vagy le kell vadászni (szó szerint) a vezetőit. Erről érdemes beszélgetni politikailag, a többi fölösleges szócséplés.

Oxy 2018.04.15. 16:24:02

Most nem válaszolok a harmincvalahány kommentre külön-külön, csak röviden:
Nem tagadom az inkább-bal-mint-jobboldali nézőpontomat, és innen bizony úgy tűnik, hogy sokan az érdekeik ellen szavaztak. Eltekintve attól, hogy tévedni emberi dolog (és hogy a csak-tévedők miért tévedtek, ezt mások már más blogokon megírták), éppen azt fejtegettem, hogy mások érdekeinek a FIDESZ hatalmon maradása nagyon is megfelel, néha méltányolható érdekből, ha másért nem a stabilitás végett. És vannak akik ÉRTÉKcentrikusan választják a FIDESZ-t.
Minderről inkább a "ballib" tábort szeretném meggyőzni. Hogy értsék, vannak hozzájuk képest másképp gondolkodók is.
(Az más kérdés, hogy az én értékrendemnek sem felelt meg jópár dologban a szocik politikája, de a FIDESZ-é még annyira sem.)

ostvan1 2018.04.15. 17:31:11

Figyelem! Én, mint jobboldali liberális ember elfogadom a szavazás eredményét. Viszont számonkérem orbánon és a fideszen a demokrácia megvalósítását. Amit a 2/3 birtokában is meg kellene tennie: értelmes vitákat pl. frakción belül (nem parancsra való gombnyomogatást). Az elmúlt 3 orbán-kormány idejének összes parlamenti képviselője ESKÜSZEGŐ. Folyamatosan megszegték a képviselői esküjüket, amely szerint "külső befolyástól függetlenül, saját véleményük alapján" szavaznak. És, hogy soha, de soha nem volt a pártvezetéstől eltérő véleménye egyetlen képviselőnek sem, az - enyhén szólva - életszerűtlen (pl. a nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütköző, ha nincs lehetőség a téma megvitatására). Vagy kellene lenni olyan "nemzeti minimum" kategóriájú kérdéseknek, amit nem használunk fegyverként. Stb.
Sajnos, orbán fejében az élet egy permanens háború, ahova jó katonákon kívül más nem kell.

Jakab.gipsz 2018.04.15. 17:47:18

@ipartelep:

Szóval csak a Fidesz lopott az SZDSZ nek nem voltak, metró építési ügyei, tehát a gyűlölködésed az ami értelmetlen és felesleges. Menj Kanadába, de ott se gyűlölködj, gyűlölködni itt, felesleges, erre a megoldásra nincs szükség.

hidroponi 2018.04.15. 18:52:20

@Péter51: akkor bizonyara tudsz adni egy linket a birosagi iteletrol..

eßemfaßom meg áll 2018.04.16. 20:01:11

@hidroponi: 24.hu/belfold/2013/10/24/hamisitott-felvetellel-akartak-lejaratni-lazar-janost/

"A felvétel hamis, a képviselőnő ártatlan

Az ügy még 2011-ben kezdődött, akkor került nyilvánosságra, majd az országos médiumokba az a hangfelvétel, amely Lázár János akkori polgármester 2008-as vásárhelyi közgyűlésben tett szavait tartalmazta, azt összevágva. A képviselő akkori mondatait a szövegkörnyezettől eltérően a már azóta megszűnt Rádió X stúdiójában vághatták össze.

A Fidesz helyi szervezete és Havasi Katalin egy közleményt jelentetett meg a hangfelvétel lehetséges készítési helyéről és arról, hogy kik ismerhetik annak készítőit. Közülük Havránek Ferenc képviselő két feljelentést is tett Havasi Katalin ellen, második magánvádas feljelentésében hozott döntést 2013. október 21-én a Makói Bíróság.

A bíróság kimondta a képviselőasszony ártatlan az ellene felhozott vádban, ugyanakkor megvizsgálták az ügy kirobbantását jelentő hangfelvételt, melyről pedig megállapították, hogy hamisított, manipulált felvétel.

Havránek nullái

A felvétel alapját egy 2008-as napirend előtti felszólalás szolgáltatta. Akkor Lázár János, mint polgármester arról beszélt, hogy vannak olyan politikusok és képviselők, akiknek nulla forint szerepel a képviselői bevallásán. Rájuk célozva mondta ki a kiragadott és elhíresült mondatot: „Akinek nincs semmije, az annyit is ér.” Havránek Ferencnek ekkor nem szerepelt jövedelem a nyilatkozatán, nyugdíját és úgy tudjuk cégének ügyvezetői jövedelmét sem tüntette fel."
süti beállítások módosítása